Hello world!

Eerst even kort voorstellen. Ik ben Esther, de oprichter van Tokek maar bovenal de moeder van vijf prachtige kinderen. Hoeveel zei je? Vijf!! En ja ze zijn allemaal van ons samen. Een veelgestelde vraag… Ons..dat zijn, ik dus, en de liefste en grappigste man van de wereld Jan.

Ik ben nogal druk de hele dag, een leuke vrouw zijn, een goede moeder, chauffeur naar 100 sportclubs, een eigen bedrijf runnen, overblijf juf op school zijn, rond rennen in huis, buitenshuis en dan de hele dag plannetjes in je hoofd hebben. Die ik graag tussendoor even wil doen. Aan het eind van iedere dag kom ik een uurtje of drie te kort!

Toch wilde ik na de zomer (2016) heel graag StudioTokek beginnen. We wonen sinds vorig jaar in Dordrecht. Daarvoor hebben we vier heerlijke jaren gehad in Singapore. Echt een super tijd. Jan ging daar werken en wij kwamen van het koude Nederland in het paradijs terecht. We hebben met z’n zevenen heel veel gezien en geleerd in Azië.

Mijn liefde voor textiel is er al mijn hele leven. Ik heb mode gestudeerd in Utrecht maar mijn liefde voor prints is in Azië (vooral Indonesië ) ontstaan. Al die kleurrijke batik prints brachten mij op het idee zelf te gaan experimenteren met printechnieken en stempels!

In mijn studio probeer ik ook zoveel mogelijk op het milieu te letten. Ook dat heb ik mee genomen uit het verre oosten..Want tijdens  onze reizen daar zijn mijn ogen opengegaan. Vaak van verbazing over alle prachtige plaatsen op de wereld maar ook helaas vaak van verbazing over alle vervuiling door toeristen en locals. Tijdens onze reizen zagen we fantastische stranden en kleurrijke koraalriffen vol plastic en ander vuil.

Vooral kerst 2014 bleef maar in mijn hoofd zitten. We zijn toen naar Cebu, een eiland bij de Filipijnen, geweest en hebben daar gezwommen met walvishaaien. Hoe cool is dat?! Zo gaaf daar als je snorkelt en de walvishaaien zwemmen onder je door…Alleen worden die arme beesten ook bedreigd door al het vuil in de oceaan. Overal drijft plastic. Als je dan zo’n prachtig dier door het vuil ziet zwemmen ga je nadenken! Het liet ons niet zomaar los!! We gingen ons steeds meer zorgen maken over het milieu en…zou ik misschien een klein beetje kunnen helpen om de wereld iets schoner en mooier te maken??

En dat was dus de start van Tokek! Tassen, etui’s en meer van (biologische) natuurlijke stoffen, zoals linnen of hergebruikte stoffen. Om de producten spannender te maken, en omdat ik het gewoon heel leuk vindt om te doen :), bedruk ik de stoffen met rubber handgemaakte stempels. Natuurlijk met watergedragen inkt die duurzaam is maar ook slijtvast. Ook de stempels maak ik zelf! Voor de collectie maar ook vaak op bestelling.

Zo kan je dus met een goed gevoel je boodschappen doen met een tas die niet alleen heel mooi is maar goed is voor de natuur.